duntelco1
مشاوره تحصيلي

آيا تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري امكان پذير است؟ تغيير رشته و يا تغيير گرايش در مقطع دكترا در حين تحصيل در دانشگاه ممنوع مي‌باشد. دانشجويان مي‌توانند در زمان ثبت‌نام در آزمون دكتري، در برخي از كد رشته محل ها كه شرط تجانس با رشته تحصيلي مقطع قبلي و ارشد در آن ها وجود ندارد، شركت كنند. در واقع متقاضيان مي‌توانند در رشته‌اي غيرهمنام با مدرك كارشناسي ارشد خود در آزمون دكتري شركت كرده و تغيير رشته دهند. در ادامه جزئيات تكميلي پيرامون تغيير رشته در مقطع دكتري دانشگاه سراسري و آزاد را آورده‌ايم.

 منبع: تغيير رشته دكتري در دانشگاه سراسري و آزاد

تغيير رشته دكتري

بسياري از دانشجويان ترم آخر مقطع كارشناسي ارشد و يا فارغ التحصيلان در اين مقطع، قصد تغيير رشته فعلي خود را دارند و مايل هستند با ورود به رشته و گرايشي ديگر در مقطع دكترا تحصيل كنند. اما موضوعي كه وجود دارد اين است كه به طور كلي تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري ممنوع مي‌باشد. داوطلبان فقط مي توانند در برخي از كدرشته‌ها كه شرط تجانس رشته براي آن‌ها وجود ندارد، رشته خود را تغيير دهند.

همينطور در زمان تحصيل در مقطع دكترا نيز هستند دانشجوياني كه از رشته‌ي انتخابي خود رضايت ندارند و مي‌خواهند با تغيير گرايش خود، در رشته و يا حداقل گرايش ديگري ادامه تحصيل دهند. اما همانطور كه اشاره كرديم بر اساس قوانين آزمون دكترا كه در دفترچه ثبت نام دكتري درج شده است، تغيير رشته در مقطع دكتري ممنوع است.

 

شرايط تغيير رشته در مقطع دكتري

ادامه تحصيل دادن در مقطع دكتري، از دوران‌هاي چالشي مي‌باشد. چراكه در اين مقطع دانشجويان بايد حتما براي آينده خود، اهداف دقيقي داشته باشند تا بتوانند با شركت كردن در يك رشته مناسب، ادامه تحصيل دهند.

اغلب دانشجويان كارشناسي، بدون اينكه تغيير رشته دهند، وارد مقطع كارشناسي ارشد مي‌شوند. سپس در آزمون دكترا شركت مي‌كنند و پس از قبولي، متوجه مي‌شوند كه رشته تحصيلي آن‌ها مناسب نيست. به همين دليل تصميم به تغيير رشته دكتري مي‌گيرند.

اما متاسفانه پس از ورود به مقطع دكتري، مسير بازگشتي وجود ندارد و تغيير رشته دكتري ممنوع است. دانشجويان مقطع دكتري، دانشجويان هر كدام از دانشگا‌ه‌هاي سراسري و آزاد هم باشند، نمي‌توانند پس از ورود به دانشگاه رشته تحصيلي خود را تغيير دهند. به همين دليل بسيار مهم است كه دانشجويان در زمان انتخاب رشته، برنامه‌ريزي درستي داشته باشند. تا پس از ورود به مقطع دكتري با مشكلي مواجه نشوند.

تغيير رشته دكتري و يا تغيير گرايش در مقطع دكتري در هيچ كدام از واحد هاي دانشگاهي در كشور ايران، امكان پذير نيست. بر اساس آئين نامه تحصيلات در مقطع دكتري، تغيير رشته ممنوع مي‌باشد و از سوي وزارت علوم نيز هيچ شرايطي  براي آن تعريف نشده است.

نحوه تغيير رشته در مقطع دكتري

همانگونه كه در اين مقاله به آن اشاره كرديم، امكان تغيير رشته دكتري و يا عوض كردن گرايش در مقطع دكتري وجود ندارد. اما در صورتي كه داوطلبان آزمون دكتري مايل باشند، مي‌توانند تحت شرايط خاصي رشته تحصيلي خود را در زمان ثبت نام آزمون دكتري تغيير دهند.

نكته مهمي كه دانشجويان ترم آخر كارشناسي ارشد و متقاضيان ثبت نام در آزمون دكتري بايد آن را در نظر داشته باشند، اين است كه انتخاب رشته در مقطع دكتري با رعايت شرط تجانس انجام مي‌شود. به عبارتي داوطلبان بايد در مقطع دكتري رشته‌اي همنام با رشته مقطع ارشد خود را انتخاب كنند.

اما سازمان سنجش فرصتي را براي داوطلباني كه مايل هستند در رشته‌اي غيرهمنام با رشته تحصيلي خود در مقطع ارشد، در مقطع دكتري ادامه تحصيل دهند، فراهم كرده است. به طوري كه ليست رشته‎‌‌هايي را منتشر مي‌كند كه انتخاب آن‌ها به رعايت شرط تجانس نيازي ندارد. به عبارتي بهتر متقاضيان شركت در آزمون دكتري مي‌توانند بدون رعايت كردن شرط تجانس و همينطور بدون در نظر گرفتن رشته تحصيلي خود در مقطع كارشناسي ارشد، اقدام به انتخاب رشته در مقطع دكتري كنند.

تغيير رشته در آزمون دكتري در رشته هايي شامل علوم پايه، رشته هاي فني و مهندسي مانعي ندارد. اما توصيه مي‌شود كه دانشجويان قبل از هر اقدامي، ابتدا دفترچه راهنماي ثبت نام آزمون دكتري را مطالعه كنند تا از تمامي رشته‌هاي مجاز بدون نياز به رعايت شرط تجانس مطلع گردند. چراكه در طي سال‌هاي مختلف، رشته‌هاي مختلفي به ليست رشته‌هاي مجاز تغيير رشته دكتري اضافه مي‌شود و يا يك سري از رشته‌ها از اين ليست حذف مي‌گردد.

نحوه تغيير رشته دكتري در دانشگاه آزاد

در نظر داشته باشيد كه آزمون دكتري براي دانشگاه‌هاي سراسري و آزاد به طور همزمان برگزار مي‌شود. به عبارتي بهتر تفاوتي بين نحوه تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري وجود ندارد. به همين دليل تمامي دانشجوياني كه مجاز به انتخاب رشته در رشته مورد نظرشان شوند، مي‌توانند بدون در نظر گرفتن رشته فارغ التحصيلي خود، در رشته مورد نظرشان در مقطع دكتري ثبت نام نمايند و سپس در آزمون كتبي و پس از آن نيز در مصاحبه رشته مورد نظر خود شركت كنند.

 

مزايا و معايب تغيير رشته و تغيير گرايش در مقطع دكتري

در اين قسمت قصد داريم جوانب مختلفي از تغيير رشته و تغيير گرايش دكتري را بررسي كنيم. با اين بررسي داوطلباني كه تصميم به تغيير رشته دكتري دارند، تصميم گيري آگاهانه تري خواهند داشت.

 

1. چرا تغيير رشته دهيم؟

تغيير رشته در مقطع هاي مختلف به دلايل مختلفي نيز انجام مي‌‌شود. در آزمون كارشناسي ارشد، اغلب دانشجويان براي رسيدن به بازار كار بهتر و يا به دليل عدم تطابق رشته كارشناسي با روحيات و علاقه‌مندي‌هاي داوطلب، تصميم به تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري مي‌گيرند. 

چراكه داوطلبان در برخي موارد در مقطع كارشناسي به دليل ناآگاهي از ماهيت رشته و يا به علت اجبار به دليل رتبه پاييني كه كسب كرده اند، تصميم به تغيير رشته دكتري مي‌گيرند. اين دسته از داوطلبان پس از طي كردن دوره چهارساله مقطع كارشناسي، مي‌توانند رشته‌هايي كه هر يك از داوطلبان مي‌توانند آن را انتخاب كنند را بيشتر بررسي كنند و در مقطع كارشناسي ارشد تغيير رشته دهند.

اما در آزمون دكتري انگيزه‌هاي تغيير رشته دكتري نيز متفاوت مي‌باشد؛ ضمن اينكه كمتر شاهد تغيير رشته در اين مقطع هستيم. افراد در اين مقطع به دنبال هماهنگي بيشتر رشته جديد با زمينه كاري‌شان مي‌باشند. اغلب دانشجويان دكتري در سنيني قرار دارند كه داشتن شغل و تامين مخارج زندگي، بخشي از زندگي آن‌ها مي‌باشد.

البته بسياري پس از پايان رساندن مقطع كارشناسي ارشد نيز به اين فكر هستند كه به دنبال رشته مورد علاقه خود باشند. در اين شرايط توصيه مي‌شود كه متقاضيان ابتدا بررسي‌هاي لازم را داشته باشند و سپس اقدام به انتخاب رشته نمايند.

2. تغيير رشته در آزمون دكتري

تغيير رشته در آزمون دكتري تفاوت چنداني با تغيير رشته در مقطع ارشد ندارد. چراكه دشواري اين مرحله از آزمون همانند مقطع ارشد است و متقاضيان بايد منابع جديدي را مطالعه و بررسي كنند. 

3. تغيير رشته در مصاحبه دكتري

آزمون دكتري، يك آزمون دو مرحله‌اي است؛ قبولي نهايي داوطلبان به عملكرد آن‌ها در جلسه آزمون وابسته مي‌باشد. در اين مرحله از آزمون متقاضيان بايد دانشي در سطح داوطلبان تغيير رشته‌اي داشته باشند. ضمن اينكه بايد اساتيد مصاحبه كننده را نيز در مورد تصميمي كه براي تغيير رشته دكتري گرفته‌اند، قانع كنند.

از اولين سوالاتي كه از داوطلبان تغيير رشته دكتري پرسيده مي‌شود، اين است كه چرا تصميم به تغيير رشته در اين مقطع گرفته‌اند. به عبارتي پاسخ به اين سوال از اهميت بالايي در موفقيت و يا عدم موفقيت داوطلبان در مرحله مصاحبه دارد.

دانشجوياني كه در آزمون كتبي تغيير رشته مي‌دهند، براي موفقيت در مرحله مصاحبه، بايد در اين زمينه علاقه شخصي داشته باشند. همينطور بايد رزومه‌هاي مختلف آموزشي و پژوهشي را در زمينه جديد ارائه دهند. تمامي اين كارها براي اين است كه اساتيد در اين مرحله قانع شوند كه تغيير رشته دكتري با دلايل منطقي صورت گرفته است و از داوطلبان اين مقطع نيز چيزي جز اين انتظار نمي‌رود.

اما موضوع مهم‌تر اين است كه دلايل منطقي داوطلبان براي تغيير رشته با پشتوانه علمي مناسبي نيز همراه باشد. به عبارتي اساتيد، داوطلباني كه تغيير رشته در مقطع دكتري مي‌دهند را سزاوار تحصيل در رشته جديد بدانند. در مقطع دكتري زمان زيادي براي فراگيري مباحث جديد علمي وجود ندارد و هدف از اين دوره پژوهش و پيشبرد مرزهاي دانش در يك حوزه خاص است. بنابراين عملكرد داوطلبان در مصاحبه و نمايش توانمندي‌ها در رشته جديد براي كسب امتياز لازم ضرورت دارد.

4. تغيير رشته دكتري در اشتغال و جذب هيأت علمي

در رابطه با جذب هيات علمي دانشگاه ها و موسسات آموزش عالي وزارت علوم، تاكنون به طور رسمي شرايطي در اين باره اعلام نگرديده است. اما ممكن است از شرايط جذب هيات علمي در برخي دانشگاه‌ها، تجانس رشته مقطع كارشناسي ارشد و دكتري باشد.

در جلسات مصاحبه جذب نيز احتمال ايجاد شرايط مشابه براي پذيرش در مقطع دكتري وجود داشته باشد. به عبارتي ممكن است در اين مرحله نيز اساتيد در رابطه با تغيير رشته دكتري قانع نشوند. در پايان نيز فردي كه رشته مقطع ارشد و دكتري او متجانس است را براي تدريس در يك رشته لايق‌تر بدانند.

ضمن اينكه در فراخوان‌هايي كه طي سال‌هاي اخير از سوي دانشگاه آزاد اسلامي منتشر شده است، يكي از شرايط جذب هيات علمي همسان بودن رشته تحصيلي در دو مقطع آخر تحصيلي اعلام گرديده است. بنابراين داوطلباني كه تغيير رشته دكتري مي‌دهند، فرصت جذب به عنوان هيات علمي در دانشگاه آزاد را از دست خواهند داد.

در رابطه با مشاغل دولتي و خصوصي نيز شرايط گوناگوني ممكن است وجود داشته باشد. برخي ادارات و شركت‌ها، علاقه مند به جذب افرادي هستند كه مدارك آن‌ها داراي تجانس در مقطع ارشد و دكتري باشد. البته گاهي نيز تمركز بر روي توانمندي‌هاي فردي شركت كنندگان است و يكسان بودن مدرك كارشناسي ارشد و دكتري از اهميت چنداني برخوردار نيست.

مشاوره تغيير رشته و تغيير گرايش دكتري دانشگاه آزاد و سراسري

وقتي كه فردي تصميم داشته باشد در مقطع دكتري ادامه تحصيل دهد، معمولا بازار كار رشته انتخابي از اهميت بالايي برخوردار خواهد بود. برخي از رشته‌ها در مقطع دكتري داراي بازار كار و آينده شغلي مناسبي هستند و اين در حالي است كه برخي ديگر از رشته‌ها ارزش درس خواندن در مقطع پرچالش دكتري را ندارند.

بنابراين بسيار مهم است كه داوطلبان ابتدا هدف خود را براي ادامه تحصيل در مقطع دكتري شناسايي كنند تا بتوانند اقدام به انتخاب رشته نمايند و پس از ورود به مقطع دكتري نيز از تصميم خود پشيمان نشوند.

برخي دانشجويان نيز در روند تصميم‌گيري و تعيين هدف خود به اين نتيجه مي‌رسند كه در رشته ديگري به غير از رشته تحصيلي خود در مقطع كارشناسي، آينده بهتري خواهند داشت. به همين دليل تصميم مي گيرند در تغيير رشته دكتري دهند. توصيه مي‌شود كه متقاضيان شركت در آزمون دكتري، قبل از ثبت نام در اين آزمون، ابتدا پيرامون بازار كار و آينده شغلي رشته مورد نظر خود تحقيق كنند و سپس اقدام به انتخاب رشته نمايند تا پس از ورود به مقطع دكتري نيز از رشته انتخابي خود رضايت داشته باشند.

پس از ورود به مقطع دكترا امكان تغيير رشته وجود ندارد اما متقاضيان مي‌توانند رشته‌ي تحصيلي خود را قبل از ورود به دانشگاه و در زمان ثبت نام در مقطع دكتري، تغيير دهند. در صورتي كه در زمينه تغيير رشته دكتري سوالات بيشتري داريد، مي توانيد براي دريافت راهنمايي و دريافت پاسخ سوالات خود با مشاوران مركز مشاوره تحصيلي تلفني دانتل در ارتباط باشيد.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه تغيير رشته دكتري مي‌توانيد با مشاوران مركز مشاوره تحصيلي دانتل با شماره 91005066-021 تماس بگيريد.

 

سوالات متداول

نحوه تغيير رشته در مقطع دكتري چگونه است؟

تغيير رشته دكتري در بسياري از مجموعه امتحاني ممنوع مي باشد.

شرايط تغيير رشته چيست؟

تغيير رشته دكتري ممنوع است و شرايط خاصي براي آن از سوي وزارت علوم تعريف نشده است.

تغيير رشته در آزمون دكترا چگونه است؟

داوطلبان مي توانند در آزمون دكترا بدون در نظر گرفتن عنوان مدرك كارشناسي ارشد خود در رشته‌هايي كه براي آن ها شرط تجانس تعريف نشده است، ثبت نام كنند.
 

منبع: تغيير رشته دكتري در دانشگاه سراسري و آزاد

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/7/16  ] [ ۰۶ ] [ duntelco1 ] [ ]

آيا تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري امكان پذير است؟ تغيير رشته و يا تغيير گرايش در مقطع دكترا در حين تحصيل در دانشگاه ممنوع مي‌باشد. دانشجويان مي‌توانند در زمان ثبت‌نام در آزمون دكتري، در برخي از كد رشته محل ها كه شرط تجانس با رشته تحصيلي مقطع قبلي و ارشد در آن ها وجود ندارد، شركت كنند. در واقع متقاضيان مي‌توانند در رشته‌اي غيرهمنام با مدرك كارشناسي ارشد خود در آزمون دكتري شركت كرده و تغيير رشته دهند. در ادامه جزئيات تكميلي پيرامون تغيير رشته در مقطع دكتري دانشگاه سراسري و آزاد را آورده‌ايم.

 منبع: تغيير رشته دكتري در دانشگاه سراسري و آزاد

تغيير رشته در مقطع دكتري

بسياري از دانشجويان ترم آخر مقطع كارشناسي ارشد و يا فارغ التحصيلان در اين مقطع، قصد تغيير رشته فعلي خود را دارند و مايل هستند با ورود به رشته و گرايشي ديگر در مقطع دكترا تحصيل كنند. اما موضوعي كه وجود دارد اين است كه به طور كلي تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري ممنوع مي‌باشد. داوطلبان فقط مي توانند در برخي از كدرشته‌ها كه شرط تجانس رشته براي آن‌ها وجود ندارد، رشته خود را تغيير دهند.

همينطور در زمان تحصيل در مقطع دكترا نيز هستند دانشجوياني كه از رشته‌ي انتخابي خود رضايت ندارند و مي‌خواهند با تغيير گرايش خود، در رشته و يا حداقل گرايش ديگري ادامه تحصيل دهند. اما همانطور كه اشاره كرديم بر اساس قوانين آزمون دكترا كه در دفترچه ثبت نام دكتري درج شده است، تغيير رشته در مقطع دكتري ممنوع است.

شرايط تغيير رشته در مقطع دكتري

ادامه تحصيل دادن در مقطع دكتري، از دوران‌هاي چالشي مي‌باشد. چراكه در اين مقطع دانشجويان بايد حتما براي آينده خود، اهداف دقيقي داشته باشند تا بتوانند با شركت كردن در يك رشته مناسب، ادامه تحصيل دهند.

اغلب دانشجويان كارشناسي، بدون اينكه تغيير رشته دهند، وارد مقطع كارشناسي ارشد مي‌شوند. سپس در آزمون دكترا شركت مي‌كنند و پس از قبولي، متوجه مي‌شوند كه رشته تحصيلي آن‌ها مناسب نيست. به همين دليل تصميم به تغيير رشته دكتري مي‌گيرند.

اما متاسفانه پس از ورود به مقطع دكتري، مسير بازگشتي وجود ندارد و تغيير رشته در مقطع دكتري ممنوع است. دانشجويان مقطع دكتري، دانشجويان هر كدام از دانشگا‌ه‌هاي سراسري و آزاد هم باشند، نمي‌توانند پس از ورود به دانشگاه رشته تحصيلي خود را تغيير دهند. به همين دليل بسيار مهم است كه دانشجويان در زمان انتخاب رشته، برنامه‌ريزي درستي داشته باشند. تا پس از ورود به مقطع دكتري با مشكلي مواجه نشوند.

تغيير رشته و يا تغيير گرايش در مقطع دكتري در هيچ كدام از واحد هاي دانشگاهي در كشور ايران، امكان پذير نيست. بر اساس آئين نامه تحصيلات در مقطع دكتري، تغيير رشته ممنوع مي‌باشد و از سوي وزارت علوم نيز هيچ شرايطي  براي آن تعريف نشده است. 

نحوه تغيير رشته در مقطع دكتري

همانگونه كه در اين مقاله به آن اشاره كرديم، امكان تغيير رشته دكتري و يا عوض كردن گرايش در مقطع دكتري وجود ندارد. اما در صورتي كه داوطلبان آزمون دكتري مايل باشند، مي‌توانند تحت شرايط خاصي رشته تحصيلي خود را در زمان ثبت نام آزمون دكتري تغيير دهند.

نكته مهمي كه دانشجويان ترم آخر كارشناسي ارشد و متقاضيان ثبت نام در آزمون دكتري بايد آن را در نظر داشته باشند، اين است كه انتخاب رشته در مقطع دكتري با رعايت شرط تجانس انجام مي‌شود. به عبارتي داوطلبان بايد در مقطع دكتري رشته‌اي همنام با رشته مقطع ارشد خود را انتخاب كنند.

اما سازمان سنجش فرصتي را براي داوطلباني كه مايل هستند در رشته‌اي غيرهمنام با رشته تحصيلي خود در مقطع ارشد، در مقطع دكتري ادامه تحصيل دهند، فراهم كرده است. به طوري كه ليست رشته‎‌‌هايي را منتشر مي‌كند كه انتخاب آن‌ها به رعايت شرط تجانس نيازي ندارد. به عبارتي بهتر متقاضيان شركت در آزمون دكتري مي‌توانند بدون رعايت كردن شرط تجانس و همينطور بدون در نظر گرفتن رشته تحصيلي خود در مقطع كارشناسي ارشد، اقدام به انتخاب رشته در مقطع دكتري كنند.

تغيير رشته در آزمون دكتري در رشته هايي شامل علوم پايه، رشته هاي فني و مهندسي مانعي ندارد. اما توصيه مي‌شود كه دانشجويان قبل از هر اقدامي، ابتدا دفترچه راهنماي ثبت نام آزمون دكتري را مطالعه كنند تا از تمامي رشته‌هاي مجاز بدون نياز به رعايت شرط تجانس مطلع گردند. چراكه در طي سال‌هاي مختلف، رشته‌هاي مختلفي به ليست رشته‌هاي مجاز تغيير رشته دكتري اضافه مي‌شود و يا يك سري از رشته‌ها از اين ليست حذف مي‌گردد

نحوه تغيير رشته دكتري در دانشگاه آزاد

در نظر داشته باشيد كه آزمون دكتري براي دانشگاه‌هاي سراسري و آزاد به طور همزمان برگزار مي‌شود. به عبارتي بهتر تفاوتي بين نحوه تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري وجود ندارد. به همين دليل تمامي دانشجوياني كه مجاز به انتخاب رشته در رشته مورد نظرشان شوند، مي‌توانند بدون در نظر گرفتن رشته فارغ التحصيلي خود، در رشته مورد نظرشان در مقطع دكتري ثبت نام نمايند و سپس در آزمون كتبي و پس از آن نيز در مصاحبه رشته مورد نظر خود شركت كنند.

مزايا و معايب تغيير رشته و تغيير گرايش در مقطع دكتري

در اين قسمت قصد داريم جوانب مختلفي از تغيير رشته و تغيير گرايش دكتري را بررسي كنيم. با اين بررسي داوطلباني كه تصميم به تغيير رشته دكتري دارند، تصميم گيري آگاهانه تري خواهند داشت.

 

1.چرا تغيير رشته دهيم؟

تغيير رشته در مقطع هاي مختلف به دلايل مختلفي نيز انجام مي‌‌شود. در آزمون كارشناسي ارشد، اغلب دانشجويان براي رسيدن به بازار كار بهتر و يا به دليل عدم تطابق رشته كارشناسي با روحيات و علاقه‌مندي‌هاي داوطلب، تصميم به تغيير رشته دكتري دانشگاه آزاد و سراسري مي‌گيرند. 

چراكه داوطلبان در برخي موارد در مقطع كارشناسي به دليل ناآگاهي از ماهيت رشته و يا به علت اجبار به دليل رتبه پاييني كه كسب كرده اند، تصميم به تغيير رشته دكتري مي‌گيرند. اين دسته از داوطلبان پس از طي كردن دوره چهارساله مقطع كارشناسي، مي‌توانند رشته‌هايي كه هر يك از داوطلبان مي‌توانند آن را انتخاب كنند را بيشتر بررسي كنند و در مقطع كارشناسي ارشد تغيير رشته دهند.

اما در آزمون دكتري انگيزه‌هاي تغيير رشته دكتري نيز متفاوت مي‌باشد؛ ضمن اينكه كمتر شاهد تغيير رشته در اين مقطع هستيم. افراد در اين مقطع به دنبال هماهنگي بيشتر رشته جديد با زمينه كاري‌شان مي‌باشند. اغلب دانشجويان دكتري در سنيني قرار دارند كه داشتن شغل و تامين مخارج زندگي، بخشي از زندگي آن‌ها مي‌باشد.

البته بسياري پس از پايان رساندن مقطع كارشناسي ارشد نيز به اين فكر هستند كه به دنبال رشته مورد علاقه خود باشند. در اين شرايط توصيه مي‌شود كه متقاضيان ابتدا بررسي‌هاي لازم را داشته باشند و سپس اقدام به انتخاب رشته نمايند.

 

2. تغيير رشته در آزمون دكتري

تغيير رشته در آزمون دكتري تفاوت چنداني با تغيير رشته در مقطع ارشد ندارد. چراكه دشواري اين مرحله از آزمون همانند مقطع ارشد است و متقاضيان بايد منابع جديدي را مطالعه و بررسي كنند. 

 

3. تغيير رشته در مصاحبه دكتري

آزمون دكتري، يك آزمون دو مرحله‌اي است؛ قبولي نهايي داوطلبان به عملكرد آن‌ها در جلسه آزمون وابسته مي‌باشد. در اين مرحله از آزمون متقاضيان بايد دانشي در سطح داوطلبان تغيير رشته‌اي داشته باشند. ضمن اينكه بايد اساتيد مصاحبه كننده را نيز در مورد تصميمي كه براي تغيير رشته دكتري گرفته‌اند، قانع كنند.

از اولين سوالاتي كه از داوطلبان تغيير رشته دكتري پرسيده مي‌شود، اين است كه چرا تصميم به تغيير رشته در اين مقطع گرفته‌اند. به عبارتي پاسخ به اين سوال از اهميت بالايي در موفقيت و يا عدم موفقيت داوطلبان در مرحله مصاحبه دارد.

دانشجوياني كه در آزمون كتبي تغيير رشته مي‌دهند، براي موفقيت در مرحله مصاحبه، بايد در اين زمينه علاقه شخصي داشته باشند. همينطور بايد رزومه‌هاي مختلف آموزشي و پژوهشي را در زمينه جديد ارائه دهند. تمامي اين كارها براي اين است كه اساتيد در اين مرحله قانع شوند كه تغيير رشته دكتري با دلايل منطقي صورت گرفته است و از داوطلبان اين مقطع نيز چيزي جز اين انتظار نمي‌رود.

اما موضوع مهم‌تر اين است كه دلايل منطقي داوطلبان براي تغيير رشته با پشتوانه علمي مناسبي نيز همراه باشد. به عبارتي اساتيد، داوطلباني كه تغيير رشته در مقطع دكتري مي‌دهند را سزاوار تحصيل در رشته جديد بدانند. در مقطع دكتري زمان زيادي براي فراگيري مباحث جديد علمي وجود ندارد و هدف از اين دوره پژوهش و پيشبرد مرزهاي دانش در يك حوزه خاص است. بنابراين عملكرد داوطلبان در مصاحبه و نمايش توانمندي‌ها در رشته جديد براي كسب امتياز لازم ضرورت دارد.

 

4. تغيير رشته دكتري در اشتغال و جذب هيأت علمي

در رابطه با جذب هيات علمي دانشگاه ها و موسسات آموزش عالي وزارت علوم، تاكنون به طور رسمي شرايطي در اين باره اعلام نگرديده است. اما ممكن است از شرايط جذب هيات علمي در برخي دانشگاه‌ها، تجانس رشته مقطع كارشناسي ارشد و دكتري باشد.

در جلسات مصاحبه جذب نيز احتمال ايجاد شرايط مشابه براي پذيرش در مقطع دكتري وجود داشته باشد. به عبارتي ممكن است در اين مرحله نيز اساتيد در رابطه با تغيير رشته دكتري قانع نشوند. در پايان نيز فردي كه رشته مقطع ارشد و دكتري او متجانس است را براي تدريس در يك رشته لايق‌تر بدانند.

ضمن اينكه در فراخوان‌هايي كه طي سال‌هاي اخير از سوي دانشگاه آزاد اسلامي منتشر شده است، يكي از شرايط جذب هيات علمي همسان بودن رشته تحصيلي در دو مقطع آخر تحصيلي اعلام گرديده است. بنابراين داوطلباني كه تغيير رشته دكتري مي‌دهند، فرصت جذب به عنوان هيات علمي در دانشگاه آزاد را از دست خواهند داد.

در رابطه با مشاغل دولتي و خصوصي نيز شرايط گوناگوني ممكن است وجود داشته باشد. برخي ادارات و شركت‌ها، علاقه مند به جذب افرادي هستند كه مدارك آن‌ها داراي تجانس در مقطع ارشد و دكتري باشد. البته گاهي نيز تمركز بر روي توانمندي‌هاي فردي شركت كنندگان است و يكسان بودن مدرك كارشناسي ارشد و دكتري از اهميت چنداني برخوردار نيست.

 

مشاوره تغيير رشته و تغيير گرايش دكتري دانشگاه آزاد و سراسري

وقتي كه فردي تصميم داشته باشد در مقطع دكتري ادامه تحصيل دهد، معمولا بازار كار رشته انتخابي از اهميت بالايي برخوردار خواهد بود. برخي از رشته‌ها در مقطع دكتري داراي بازار كار و آينده شغلي مناسبي هستند و اين در حالي است كه برخي ديگر از رشته‌ها ارزش درس خواندن در مقطع پرچالش دكتري را ندارند.

بنابراين بسيار مهم است كه داوطلبان ابتدا هدف خود را براي ادامه تحصيل در مقطع دكتري شناسايي كنند تا بتوانند اقدام به انتخاب رشته نمايند و پس از ورود به مقطع دكتري نيز از تصميم خود پشيمان نشوند.

برخي دانشجويان نيز در روند تصميم‌گيري و تعيين هدف خود به اين نتيجه مي‌رسند كه در رشته ديگري به غير از رشته تحصيلي خود در مقطع كارشناسي، آينده بهتري خواهند داشت. به همين دليل تصميم مي گيرند در تغيير رشته دكتري دهند. توصيه مي‌شود كه متقاضيان شركت در آزمون دكتري، قبل از ثبت نام در اين آزمون، ابتدا پيرامون بازار كار و آينده شغلي رشته مورد نظر خود تحقيق كنند و سپس اقدام به انتخاب رشته نمايند تا پس از ورود به مقطع دكتري نيز از رشته انتخابي خود رضايت داشته باشند.

پس از ورود به مقطع دكترا امكان تغيير رشته وجود ندارد اما متقاضيان مي‌توانند رشته‌ي تحصيلي خود را قبل از ورود به دانشگاه و در زمان ثبت نام در مقطع دكتري، تغيير دهند. در صورتي كه در زمينه تغيير رشته دكتري سوالات بيشتري داريد، مي توانيد براي دريافت راهنمايي و دريافت پاسخ سوالات خود با مشاوران مركز مشاوره تحصيلي تلفني دانتل در ارتباط باشيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه آزمون دكتري مي‌توانيد با مشاوران مركز مشاوره تحصيلي دانتل با شماره 91005066-021 تماس بگيريد.

 

سوالات متداول

نحوه تغيير رشته در مقطع دكتري چگونه است؟

تغيير رشته دكتري در بسياري از مجموعه امتحاني ممنوع مي باشد.

شرايط تغيير رشته چيست؟

تغيير رشته دكتري ممنوع است و شرايط خاصي براي آن از سوي وزارت علوم تعريف نشده است.

تغيير رشته در آزمون دكترا چگونه است؟

داوطلبان مي توانند در آزمون دكترا بدون در نظر گرفتن عنوان مدرك كارشناسي ارشد خود در رشته‌هايي كه براي آن ها شرط تجانس تعريف نشده است، ثبت نام كنند.

منبع: تغيير رشته دكتري در دانشگاه سراسري و آزاد

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/12/19  ] [ ۲۰ ] [ duntelco1 ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 9
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب